zondag 14 juni 2015

Smorrebrod in Kolding

Het bezoek aan de bibliotheek in Kolding begint met smorrebrod. Mooi opgemaakte  sneetjes brood met royaal beleg. Geen kaas of worst, maar gebakken vis met garnalen, 3 plakken pate of sla met nieuwe aardappeltjes. Omdat mijn overbuurvrouw wel wil delen kan ik van verschillende smaken genieten, want het is heel royaal!
De bibliotheek blijkt ook heel royaal bemeten. Heel veel vierkante meters worden niet benut, 2 enorme patio's met wederom kunst van Olafsson, lange gangen met boekenkasten, een kelder met minder gangbare boeken als chillzone, heel veel ruimte voor het innemen en sorteren van de materialen.
Hoewel de bibliotheek pas 8 jaar oud is, blijkt deze door de veranderde behoeften van de klant niet meer te voldoen. In een zeer openhartige sessie vooraf schetst de directeur de dillemmas om het nieuwe meerjarenplan in dit gebouw goed tot zijn recht te laten komen. Zij zien de bibliotheek als stadshart waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, informeel leren, kunnen studeren en werken. De bibliotheek voor belevenis, om te inspireren, om in co-creatie met de inwoners activiteiten te ontwikkelen, om te gidsen. Daarvoor is een andere indeling van de ruimte noodzakelijk. Hiervoor zijn nu plannen in ontwikkeling. Wij worden nadrukkelijk gevraagd om mee te denken en feedback te geven. Dit blijkt in Denemarken volop te gebeuren: feedback vragen om daarvan iets te leren. In onze ogen is Kolding vooral een architectuurproject ingevuld door bibliothecarissen. Een prachtige ruimte, een enorme collectie, een gigantische balie in de entree waar je een nummertje moet trekken om een vraag te stellen, inlichtingenbureau's waar de bibliothecarissen geen oogcontact maken en vooral heel veel vierkante meters en weinig bezoekers. De bezoekers die wij spotten zitten vooral aan de tafeltjes te werken. Op onze vraag of het hier altijd zo stil is antwoordt de medewerker dat de mensen hier niet schreeuwen.
Natuurlijk zien we ook dingen die we zo mee willen nemen naar Nederland: glazen wanden met daarachter stille werkruimtes en kleine vergaderkamers die gratis gereserveerd kunnen worden door de inwoners. Gedigitaliseerde informatieborden geven aan wie wanneer waar zit.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten