woensdag 3 juni 2015

In de snelkookpan.


Op dinsdag bezoeken we Dokk1, de spectaculaire bibliotheek van Aarhus die op 20 juni open gaat.
 

 
Aarhus, 250.000 inwoners, Culturele hoofdstad van Europa in 2017, heeft 13 kleine bibliotheken, 4 grote vestigingen en een centrale bibliotheek. Deze laatste verhuist naar een nieuw gebouw in het havenkwartier. Het wordt een Urban Mediaspace van 28.000 m2! Een bibliotheek voor mensen, niet voor media. Men verwacht 3500 bezoekers per dag.

In de stromende regen vergapen we ons aan het prachtige gebouw. In de ruiten van de bovenverdieping wordt de straat weerspiegeld en lijkt het alsof de auto’s schuin over het gebouw rijden. Onder het gebouw is het weliswaar droog maar nu nog wat naargeestig. Dit zal binnenkort veranderen, want een grote parkeergarage nodigt de bezoekers uit vooral hier naar binnen te gaan.

Helaas loopt onze groep vast in het trappenhuis. Er wordt nog zo hard gewerkt aan het gebouw dat nog niet alles geregeld is. In dit geval kunnen de deuren wel vanuit de bibliotheek geopend worden, maar nog niet vanuit het trappenhuis.

De bibliotheek is echt van en voor de inwoners. Er is veel en langdurig gebrainstormd met de inwoners over de functies en mogelijkheden in de nieuwe bibliotheek. De bibliotheek is van de inwoners en moet een werkplaats worden waar co-creatie floreert, waar mensen van gedachten wisselen over lokale, landelijke en mondiale aangelegenheden, waar ouders en kinderen spelen en van elkaar genieten, waar mensen geïnspireerd worden, rustig kunnen lezen of iets kunnen creëren.

We krijgen een uitgebreide rondleiding door de enorme bibliotheek met het adembenemende uitzicht op het water en de haven. Rondom het gebouw liggen schitterende speelplaatsen die de verschillende werelddelen verbeelden. De bibliotheek zelf is nog een bouwplaats. Overal wordt gewerkt, vloeren worden nog geschuurd, vloerbedekking ligt er nog niet, designmeubels zijn net uitgepakt, de ramen worden al gelapt, er wordt nog gezaagd en intussen loopt een schoonmaker knoppen op deuren te poetsen. De boekenkasten zijn net geplaatst (350.000 boeken in strakke kasten met verlichting boven elke plank). Over ruim 2 weken moet deze gigantische bibliotheek open, er moet nog waanzinnig veel gebeuren, maar de sfeer is heel relaxt.

Het maakt heel nieuwsgierig naar de toekomst. Zal hier echt een nieuwe bibliotheek ontstaan?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten