zondag 14 juni 2015

HapjesIn dit laatste blog nog wat losse gedachten die mij tijdens de studiereis invielen.

In Denemarken wordt veel aandacht besteed aan het belang van spelen en goed speelgoed. In de bibliotheken die we bezochten, maar ook in het museum Aros  is daar veel ruimte voor vrijgemaakt. De Denen zien niet alleen spelen als een belang voor het kind, maar ook spelen als middel voor een beter contact tussen (groot)ouders en kinderen.
Leuke uitdaging voor vestiging De Mare waar straks ook een speelotheek wordt gehuisvest.

In Herning is de bibliotheek naar het centrum verplaatst om de levendigheid in het stadshart terug te brengen. Hierdoor is het aantal leegstaande winkels in de directe omgeving van de bibliotheek verminderd.
Interessant om daar in pr en marketing meer mee te doen.

De behoefte aan (stille) studie- en werkplekken en kleine vergaderruimtes. Ook in Kennemerwaard herkennen wij deze vraag.
Goed om in alle vestigingen nog eens heel kritisch naar de ruimte te kijken en te bedenken hoe daar (afgescheiden) ruimtes voor dit doel gemaakt kunnen worden. Vervolgens bedenken of hier een reserveersysteem voor ontwikkeld kan of moet worden.

Ook in Denemarken verandert de rol van de bibliothecaris. Door maatschappelijke veranderingen worden er andere competenties van medewerkers gevraagd. In de verschillende bibliotheken waar wij op bezoek waren worden vacatures nu vervuld door journalisten, leerkrachten, programmeurs etc.
De bibliothecaris wordt ingezet en gereserveerd voor de echte speurvragen van 15-30 minuten "book a librarian". Gastvrijheid en service staan hoog in het vaandel, mede door Legoland als voorbeeld te nemen. In Herning is een gedragscode opgesteld voor alle medewerkers: oogcontact maken, gedag zeggen, rommel van de vloer opruimen etc. De gastvrouwen vervullen daar een proactieve rol in.
Een medewerker is de hele dag belast met de vragen via mail en telefoon. Interessant om dat voor Kennemerwaard misschien ook bovenlokaal te doen?


Netwerken: wat hoor je tijdens zo'n studiereis toch veel! Niet alleen door de bezoeken aan de drie bibliotheken, het museum, het wijkcentrum en de culturele broedplaatsen, maar ook tijdens ontbijt, lunch en diner van de collega's uit het land. Met een vracht aan idee├źn land ik donderdagavond weer op Schiphol.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten