donderdag 4 juni 2015

Eten en drinken tegelijk.

Vandaag begon met een bezoek aan Aros, het kunstmuseum van Aarhus. Het is een van de grootste musea van Noord-Europa. Voorheen een beetje suf museum met een overzicht van Deense kunst, maar sinds de verhuizing naar dit gebouw van architect Schmidt Hammer Lassen, die ook de nieuwe bibliotheek ontworpen heeft, een bijzondere attractie. Absoluut hoogtepunt is het Rainbow Panorama, een kleurrijke cirkel op het dak van het museum, ontworpen door Olafur Eliasson, waarvan we later ook weer kunstwerken tegenkomen in de bibliotheek van Kolding. Uiteraard gaan we eerst het dak op. Een bijzondere ervaring, omdat niet alleen het uitzicht op Aarhus geweldig is, je rondom kijkt, alle plekken ziet waar we gisteren geweest zijn, er nog veel meer bijzondere architectuur is, maar vooral omdat het zicht voortdurend veranderd door de regenboog. Bovendien voelt het alsof je hoog in de lucht over een smal pad loopt. Genieten!


Eindelijk losgerukt van dit uitzicht blijkt het museum zelf ook fantastisch te zijn. Mooie architectuur, via enorme trappen draai je naar beneden. Ik koos voor de vijfde verdieping: kleuren en vormen. Ook hier kunst van Eliason, maar ook van anderen die veel met kleur werken. Te midden van groepen Amerikaanse kinderen heb ik mij onder laten dompelen in The inverted panorama house uit 2004, een mix van licht, kleuren en vormen.


Omdat we nog meer moeten doen vandaag verzamelen we ons in de hal. Het leuke is dat iedereen bij de groep aansluit met de verzuchting: "Wat mooi". We voelen ons helemaal gelaafd door alles wat we gezien hebben.
Omdat het nu ook alweer diep in de nacht is, zal ik het verslag over de bibliotheek van Kolding later uitwerken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten