donderdag 8 september 2011

Hirlijkheden en route


Uit het boekje “Berlijn is van vandaag;  een literaire aanvulling op je reisgids”  samengesteld door Reinier van Wel & Pim van Tol haal ik de volgende cijfers:
Aantal inwoners: 3.431.000
Er vestigen zich elk jaar 15.000 mensen.

Een grote, drukke stad, maar vooral een relaxte stad. Weinig sirenes en zwerfvuil, auto’s verminderen vaart als wij als groep dwars oversteken, brede straten, veel groen.


Bijzonder indrukwekkend is de Bibliothek ohne Bücher, een monument ter nagedachtenis aan de boekverbranding op 10 mei 1933 door nationaal-socialistische studenten èn professoren  van de nabijgelegen universiteit.
Het monument, een glasplaat waardoor je in de diepte de lege boekenkasten ziet staan waar de 20.000 verbrande boeken hadden kunnen staan, ligt op een plein waar nog steeds de indrukwekkende gebouwen van de universiteit omheen staan. Zo kortzichtig.

Een grote tegenstelling met de centrale bibliotheek van de Humboldt Universiteit die we daarna bezoeken. Een prachtige architectuur, enorme hoeveelheden boeken, zelfs nog oude catalogusbakken (overigens goed opgenomen in de inrichting), indrukwekkende lees- en studiezalen die niet aan de vraag kunnen voldoen. Daarom heeft men een parkeerkaart ingevoerd waarmee studenten kunnen aangeven hoe lang ze de werkplek willen bezetten.

Zeer ruime openingstijden (8.00 – 23.00 uur), maar te weinig medewerkers om de aanwezige servicedesks te bemannen. Overigens kunnen de ca. 100 medewerkers tussen 11.30 uur en 14.00 uur gebruik maken van de mogelijkheid om een half uur fitnessles in de kantine te krijgen.

’s Middags leidt Jacques Schmitz, oud-correspondent NOS Oost-Europa ons rond door Berlin Mitte. Regelmatig blijft hij stilstaan bij een markant punt om ons iets voor te lezen uit het werk van een van de vele schrijvers die over Berlijn hebben geschreven.
Berlijn is vol geschiedenis. We bezoeken bijvoorbeeld het oude Joodse kerkhof, dat in 1943 vernietigd werd door de nazi’s. Vlak voor het einde van de oorlog werden hier bijna 2500 oorlogsslachtoffers, waaronder veel SS-ers, in een massagraf gedumpt. Een bijzondere mix van doden die nu onder een tapijt van klimop begraven liggen.

1 opmerking:

  1. Ik hoor het al, ik kan nog wel een keer naar Berlijn. Zo te lezen is 2x niet genoeg! Er is zo veel te ontdekken in deze prachtige stad.
    Ben erg benieuwd wat je nog meer gaat zien.

    BeantwoordenVerwijderen