vrijdag 9 september 2011

De waarde van cultuur voor sociale cohesie.

De waarde van cultuur voor sociale cohesie was de rode draad die vandaag door onze bezoeken in Berlijn liep.
Als eerste ontmoetten we de zeer bevlogen collega’s in de Helen Nathan Bibliothek  http://www.stadtbibliothek-neukoelln.de/helene.htm Met enorm veel enthousiasme en inzet proberen ze de kinderen en jongeren in de wijk vaardigheden mee te geven waardoor deze kinderen later, anders dan  hun ouders, volwaardig aan de maatschappij deel kunnen nemen. In een in onze ogen, ouderwetse bibliotheek (veel boeken, hoge kasten, enorme balie, geen zelfbediening, weinig frontaal) bieden ze de grotendeels allochtone bevolking een stimulerende omgeving. Ondanks bezuinigingen op collectie en personeel tracht men in samenwerking met de scholen alle kinderen te bereiken.


Een aandoenlijk project vond ik de Bücher in Bewegung. In nauwe samenspraak met de leerkracht wordt voor een kind een reiskoffertje gevuld met geschikte materialen en tips voor het gebruik. De kinderen koesteren deze boeken en zijn er erg zuinig op, omdat het vaak het weinige “eigen” is dat dit kind heeft in het vaak grote gezin. Momenteel zijn er 70 koffertjes in omloop (op een bevolking van ruim 300.000 inwoners). Meer kan men niet aan omdat het zo’n arbeidsintensief project is (maatwerk) maar de wachtlijst is lang.

De Humboldt Box http://nl.wikipedia.org/wiki/Berliner_Stadtschloss is daarna wel een hele overgang. Hier horen we meer over de geplande bouw van het Stadtschloss waar naast musea ook collecties van de universiteits- en de stadsbibliotheek een plaats moeten krijgen. De bibliotheek moet de trekker worden waardoor ook de inwoners van Berlijn dit prestigieuze gebouw gaan bezoeken en niet alleen de toeristen.

’s Avonds bezoeken we in Kreuzberg een toneelvoorstelling. In het post-migrantisch theater Ballhaus Naunynstrasse http://www.ballhausnaunynstrasse.de/ wordt met bewoners toneel gemaakt. De acteurs zijn auto-didact en immigrant. In het toneelstuk spelen ze geen rol, maar laten ze hun eigen leven zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten