vrijdag 27 mei 2011

Hirlijkheden op de barricade

Gisteren nam een aantal coryfeeën van ProBiblio afscheid. Er was een interessant programma samengesteld, literair met Pieter Steinz, chef bijlage Boeken NRC. Ook literair maar vooral gewoon weer ouderwets leuk een verhaal van Andre Brouwer, en een toekomstvisie op de bibliotheek van Lotte van Wulfften Palthe, designer. Wat me in dit verhaal vooral aansprak was dat zij aangaf dat het vooral belangrijk is om goed te kijken naar de omgeving om je heen, om nieuwsgierig te zijn, om open te staan voor wat er om je heen gebeurt, om waarde te creëren aan dat wat je doet en dat toe te passen op de bibliotheek.

Afscheid van collega’s is natuurlijk ook mooie gelegenheid voor een reünie van oud-collega’s en oud-bestuurders. Veel is er veranderd in al die jaren en toch weer niet. Anne Rube haalde in haar toespraak de jaren tachtig aan toen er ook grote bezuinigingen waren. Het verbaasde haar dat er toen flink gedemonstreerd werd. Nu is de situatie eigenlijk nog grimmiger, maar blijft het protest vooral lokaal. Zelfs de petitie steundebibliotheek.petities.nl is nog maar door iets meer dan 18.000 mensen getekend.

Collega F. en ik vertrokken vervolgens met gezwinde spoed naar de gemeente Castricum, waar de wethouder Financiën, H. Klijnstra, een presentatie van de Voorjaarsnota gaf. De Voorjaarsnota geeft een meerjarenbeeld voor de periode 2012-2015. Vooralsnog bezuinigt het College € 87.000 op de bibliotheek.

2 opmerkingen:

  1. Het was mijn bedoeling om ze eerder te lezen, maar dat lukte niet doordat er geen verbinding tot stand kwam (op dat moment wel te verstaan). Maar nu dan alles achter elkaar gelezen. Leuke licht getinte persoonlijke verhalen/ervaringen doorweven met de realiteit van alledag. Aan de andere kant de constatering dat het ook moeilijk is om regelmatig te bloggen. Je zit nu in mij favorieten, m.a.w. volgende keer reageer ik (elemental granny)wat sneller.

    BeantwoordenVerwijderen