woensdag 25 mei 2011

Hirlijkheden en bezuinigen

Zolang ik in de bibliotheek werk heb ik met bezuinigingen te maken. Toen ik in 1981 mijn diploma van de Frederik Muller Academie op zak had, sloeg de (jeugd)werkloosheid toe. Gelukkig kreeg ik mijn droombaan als hoofd van de nieuwe bibliotheek in Wormer, maar nog voordat deze openging troffen de bezuinigingen van het Rijk (dat toen nog voor 85% het bibliotheekwerk financierde) de bibliotheek en gingen we met 63 uur formatie van start i.p.v. de beoogde 160 uur, waardoor de nieuwe bibliotheek slechts 12 uur per week open kon. Het werden magere jaren waarin we met zijn allen actie voerden onder het motto: Help, de bibliotheek verzuipt.
Het was een weelde om in 1992 hoofd van de bibliotheek in Castricum te worden. Wat een financiele ruimte, wat een budget. Weliswaar vonden bestuur en directie dat de bibliotheek meer verdiende en was er al een aantal jaren met een tekort afgesloten, voor mij was het na jaren sappelen een uitdaging om de begroting en jaarrekening sluitend te maken.
Echter de bezuinigingen volgden me ook hier. Toen we in 1999 met Limmen gingen samenwerken was dat omdat Limmen het zelfstandig niet langer kon redden. En na de gemeentelijke herindeling van Castricum, Akersloot en Limmen in 2002 tot Gemeente Castricum was het ook afgelopen met het ruimhartig (financieel) beleid van en voor Akersloot en moesten beide vestigingen voortaan mee-eten uit de voorzieningen van de voormalige bibliotheek Castricum.
In 2005 sloeg het noodlot (lees: de bezuinigingen) nog eens flink toe en dreigde de vestiging in Limmen gesloten te worden. Het nieuwe College voorkwam dit door een deel van de bezuinigingen terug te draaien, maar het was een uitdaging voor het team om met een in verhouding lage subsidie zoveel mogelijk activiteiten te ontplooiien, een hoog gebruikerspercentage te houden en het rendement van de collectie optimaal te houden.
Het besluit om Castricum te laten fuseren met de bibliotheken van Alkmaar en Heerhugowaard overtuigde de gemeente om het subsidie met ruim 16% te verhogen. Helaas, hebben we daar niet zo lang van kunnen genieten, want een nieuwe bezuinigingsgolf heeft de bibliotheek getroffen.
Niet alleen de gemeente Castricum bezuinigt, ook de gemeente Heerhugowaard heeft voor volgend jaar een bezuiniging afgekondigd. Voor Alkmaar moeten we het nog even afwachten. In ieder geval krijgen we al een paar jaar geen loon- en prijscompensatie, waardoor er ook bezuinigd moet worden.
Het MT steekt veel tijd in overleg met de diverse wethouders, voorlichting aan gemeenteraadsleden, bezoeken van raadsactiviteiten, gesprekken met belanghebbenden, zoals de wijkvereniging in Oudorp of de directeuren van basisscholen in Akersloot, Limmen en de Noord. Met zijn allen proberen we de functie van de bibliotheek in de diverse kernen te behouden, zodat elke inwoner, mobiel of niet mobiel, jong of oud, de kans krijgt zich te verrijken met de producten van de bibliotheek. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten