dinsdag 25 juni 2013

Hirlijkheden in de Stad(sformule)

Als een van de initiatiefnemers van De Bibliotheek Nederland heeft Bibliotheek Kennemerwaard met de invoering van de dorpsformule in Akersloot (2010) een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van een landelijke formule met daarin een verbeterde inrichting van de bibliotheek, een klantgerichte collectie en een efficiĆ«nte exploitatie.
Hoewel het ledenaantal in Akersloot niet volgens verwachting (+10% in 3 jaar) gestegen is, is de afname van leners veel minder groot dan in vergelijkbare vestigingen binnen Kennemerwaard. Het aantal uitleningen is met 5% gestegen in twee jaar, terwijl het in de meeste vestigingen afnam. Dit komt m.n. door de presentatie van de collecties. Die is zo uitnodigend en verrassend dat bezoekers vaak meer lenen dan zij van plan waren.

Om de fysieke dienstverlening te optimaliseren is gekozen voor herinrichting van de vestiging Alkmaar Centrum. Deze bibliotheek, gelegen in het hart van Alkmaar, is bij uitstek de plek om bezoekers te verleiden, te verrassen en te inspireren.
In december 2011 heeft een projectgroep bestaande uit medewerkers van Kennemerwaard o.l.v. Hanneke Kunst (van Spaendonck) een programma van eisen voor vernieuwde dienstverlening vastgesteld gebaseerd op de thema's Meet, Read en Learn:
  • een collectie afgestemd op specifieke klantsegmenten en gepresenteerd volgens retailprincipes waardoor de klant makkelijk kan vinden wat hij zoekt;
  • zoeken en vinden van informatie, studeren en werken in een aantrekkelijke ambiance;
  • inspiratie en verrijking door een aantrekkelijke programmering.
In ons dienstverleningsconcept waarbij de landelijk ontwikkelde stadsformule uitgangspunt was, is dat vertaald door het uitbreiden van de formule met een MediaLab t.b.v. workshops mediawijsheid, een GreenPoint met informatie over groen en duurzaamheid, een Taaltafel voor alle activiteiten rondom taalontwikkeling, een Podium voor presentaties tijdens openingstijden en een koffiebar om het verblijf te veraangenamen. Uiteraard horen daar ruime openingsuren bij. Inmiddels is Alkmaar Centrum 62 uur per week open, mogelijk wordt dat nog uitgebreid met een zondagsopenstelling.
In de periode 24 juni tot en met 14 juli is de bibliotheek dicht en wordt er met man en macht aan een nieuwe inrichting gewerkt volgens Whitebox Achter de schermen wordt al veel langer gewerkt aan de programmering en het voorbereiden van workshops. Als op 15 juli de deuren weer opengaan zal het voor publiek en medewerkers nog wennen zijn, zullen er vast nog onderdelen ontbreken en af en toe nog iets geklust worden. Met ieders bijdrage zal het een prachtig resultaat worden.

Op 27 september is de officiƫle opening. Bovendien is de vestiging genomineerd voor Beste Bibliotheek van Nederland. Wij gaan voor goud!


1 opmerking: