maandag 25 april 2011

Ding 23: Afterdinner

Gehaald! Net voor de uitreiking van de certificaten heb ik de eindstreep gehaald.
Hoewel het niet altijd makkelijk was om tijd vrij te maken voor De Dingen heb ik van dit traject genoten. De 23 dingen waren voor mij een uitgebreid buffet om van te proeven, te genieten, anderen deelgenoot van te maken en soms voor te bedanken: "het is mijn smaak niet".
Een aantal jaar terug had ik de 23 dingen doorgelezen om bij te blijven, maar het zelf uitvoeren is toch wezenlijk anders. Ik wil het alle collega's aanraden.
Favoriete nieuwe dingen waren voor mij Bloggen (wat dacht ik daar anders over) en RSS. Andere dingen heb ik herontdekt of ben ik weer beter gaan gebruiken. Enkele dingen waren aan mij niet besteed.
Omdat het mij zo inspireerde en dwong om na te denken over het nut of noodzaak voor de bibliotheek zou ik graag met het hele bedrijf verder gaan. Bovendien was ik erg onder de indruk van het enthousiasme, de ideeën en de inspiratie van mijn medeDingers. Zonde om hier verder niets meer mee te doen.
Een aantal collega's hebben inmiddels de VerdiepDingen gedaan, misschien is dat ook voor anderen een handige aanvulling op de eigen werkzaamheden. Ik zou het ook wel leuk vinden als er elke maand/kwartaal een (nieuw) Ding voor het hele bedrijf centraal staat. Wat betekent dit voor onze klant, ons werk of kunnen wij hier niet-klanten mee bereiken?
Kunnen we onze klanten stimuleren om mee te doen?
Zullen we in ons cursusprogramma 2011/2012 Dingen voor lezers, docenten etc. opnemen?
Maken we een team om content van klanten te vergaren?
Eigenlijk waren de 23 dingen gewoon een manier om:

mensen te inspireren
elkaar te ontmoeten
en levenslang te leren

Kortom: de bibliotheek.

zondag 24 april 2011

Ding 22: Hirlijkheden 2.0

Na een zonnige 1e Paasdag met afternoontea met mijn familie kwam er ook een paasdag 2.0 waarbij mijn schoonvader te gast was. Zo kwamen de laatste Dingen wel een beetje in de knel (omdat er ook nog powerpoints en video's voor de trouwdag van oudste gemaakt moesten worden).
Tussen de bedrijven door verdiepte ik me verder in bibliotheek 2.0. Twee jaar terug heb ik me bij de bibliotheek 2.0 ning community aangemeld, maar de tijd ontbreekt om hier structureel iets mee te doen. Af en toe volg ik de collega's weer een tijdje.
Wat me erg aansprak van dit Ding 22 waren de artikelen van de binnen- en buitenlandse collega's. Het manifest van Hamann deed wel een appèl op mij. Met de linkerkolom was ik het wel eens, de rechterkolom ging nog veel verder. Zover zijn we nog niet.
In de andere artikelen vond ik wel bevestiging voor het idee dat ik gedurende deze cursus steeds meer kreeg: wij moeten als bibliotheek voor onze klanten de barrieres wegnemen: mensen die iets zoeken moeten via onze website (of hun eigen community, zie de 11 jarige Casper) meteen hun vraag kunnen stellen, mensen opzoeken in hun dagelijks (web)leven, bibliothecaris moet een trendspotter zijn (oef), mensen die nog dolende zijn worden door ons mediawijs gemaakt, de bibliotheek blijft fysiek en digitaal mensen inspireren.

zaterdag 23 april 2011

Ding 21: Hirlijkheden rust wat uit

Morgen is het Pasen en dat betekent volgens een jarenlange traditie een afternoon tea met mijn familie. We maken allemaal wat en om het jaar is het bij mij of bij mijn zusje. De familie wordt steeds groter en daarmee ook het aantal verschillende sandwiches, koekjes, taarten etc.
Ik stort me dit jaar behalve op het bakken van een taart en het smeren van zalmsandwiches op macarons. Voorheen zag je die alleen in Frankrijk, maar langzamerhand veroveren deze kleurige koekjes de hele wereld.

Een leuke oefening (tijdens een pauze waarin de macarons moeten drogen) voor dit Ding. Worldcat (133 treffers) heb ik jaren terug ontdekt, de geboorte van de catalogus van de OBA (42) maakte ik mee tijdens Nieuw Elan en onze eigen catalogus (1) wordt steeds leuker als het om interactief handelen gaat. Wat ik alleen jammer vind dat er altijd meerdere stappen nodig zijn voordat je de zoekterm kunt invoeren. Daarna moet je dan nog kiezen: titel, onderwerp, woord etc. Beetje omslachtig voor de snelle gebruiker. Van de aquabrowser en de oba vind ik leuk dat je op zoveel verschillende media kunt zoeken, maar of dat ook echt gebruikt wordt?

dinsdag 12 april 2011

Ding 20: Culi

?
Enkele maanden terug heb ik Spotify gedownload n.a.v. een artikel in Computertotaal. Vooral om meer van dit fenomeen te weten te komen (zo heb ik ook een budgetbewakingsprogramma gedownload) en niet omdat ik zo muzikaal ben. Ik heb weliswaar met veel plezier in een koor gezongen en doe dat in de kersttijd nog steeds, maar voor kennis over muziek val ik terug op onze dochter. Zij speelt zelf dwarsfluit en treedt a.s. zondag op met dit muziekstuk dat niet alleen op youtube maar ook op spotify terug te vinden is (sonatino I Allegro van Eldin Burton). Voor recepten valt zij inmiddels weer op mij terug. Had zij als kind een hekel aan mijn menu's ("we eten altijd culi")nu zij op zichzelf woont ligt dat inmiddels anders.
Maar wat betekent dit voor de bibliotheek? Niets digitaal zonder fysiek, niets fysiek zonder digitaal? Kunnen wij met onze fysieke muziekcollectie nog iets toevoegen aan de digitale mogelijkheden? Dochter is er snel mee klaar: nee hoor, dat download ik. Alleen voor bladmuziek komt ze naar de bibliotheek. Misschien kunnen we daar iets mee

maandag 11 april 2011

Ding 19: Hirlijkheden doet sociaal


Jaren terug ben ik al lid geworden van Bibliotheek2.0Ning, vooral uit nieuwsgierigheid. Eerlijk gezegd doe ik er niet zoveel mee, al vind ik de nieuwsfeiten die ik zo ontvang wel handig.

LinkedIn gebruik ik een paar jaar. Hier vinden soms onverwachte ontmoetingen plaats. Ik moet alleen mijn profiel nog eens goed aanpassen/bijwerken zodat ik mogelijk ook aantrekkelijk voor de markt ben. Ik hoorde onlangs tijdens een netwerkbijeenkomst een jonge medewerker van de gemeente Beverwijk vertellen dat ze maandelijks een aantal uitnodigingen krijgt van werkgevers om te solliciteren n.a.v. haar LinkedIn profiel. En ik maar twijfelen over wat ik allemaal met de wereld wil delen.

Facebook ben ik pas gaan gebruiken n.a.v. de 23 dingen. Ik denk niet dat ik hier heel actief mee doorga, hoewel mijn vrienden verrast en blij reageerden op mijn aanmelding. Ik spreek of mail ze toch liever rechtstreeks.

Bibliotheek en social media: twitter, facebook en LinkedIn als grote drie. We moeten ons echter goed realiseren dat dit een andere houding van ons vereist. We moeten echt in contact willen komen met onze klant, niet alleen onze boodschap/informatie zenden, maar vooral willen weten wat de klant ons wil vertellen. We moeten met de klant in dialoog gaan. Ook reageren op negatieve berichten. Ik vraag me af of we dat wel kunnen en willen.

Dus voordat we ons in de social media storten graag even een bezinningsmoment http://www.frankwatching.com/archive/2011/02/25/social-media-luisteren-is-het-nieuwe-zakendoen/


vrijdag 8 april 2011

Ding 18: Hirlijkheden in of uit de kast


Mobiel Internet sla ik even over. Ik vind het handig, vooral als ik mobiel ben (lees in de trein zit), want dan werk ik na een dagje vergaderen toch maar mooi meteen mijn mail weg.

Dus meteen maar aan de gang met Library Thing. Had er al veel over gehoord/gelezen, dus was wel nieuwsgierig. Typisch iets voor als ik in mijn bejaardenflatje zit. Voor die tijd heb ik er geen tijd/zin in. Ik laat me liever fysiek verleiden in de geweldige bibliotheek van Akersloot.

Maar natuurlijk heb ik wel keurig 10 van mijn favoriete boeken toegevoegd om te zien hoe het werkt. Leuk om die discussies daarover te zien en weer de lijstjes te lezen van degenen met wie je meerdere titels gemeen hebt.

Mooi om nu een antwoord te hebben op de vraag die ik toch een aantal keren aan het inlichtingenbureau gehad heb: Mevrouw kunt u me vertellen hoe ik mijn boeken catalogiseer? Hierbij ging het om priveverzamelingen maar ook om bedrijfsbibliotheken.

n.a.v. ding 16: Hirlijkheden houdt het luchtig

N.a.v. de reactie van de coach op mijn vorig bericht is het me zojuist gelukt een filmpje in te voegen op dit blog. Wat wonderlijk was dat dit me niet lukte toen ik nog niets geschreven had (en nog geen foto had geplakt), maar dat het een "eitje" was toen er eenmaal tekst stond. Nu kan iedereen met Pasen meringues eten.


dinsdag 5 april 2011

Ding 16: Hirlijkheden op film

Al jaren bak ik met Pasen de meringues van Cees Holtkamp, het recept ooit geknipt uit de NRC. Deze schuimpjes hebben de juiste mix van zoet, knapperig en plakkerigheid waar de hele familie dol op is. Dit jaar kreeg ik voor mijn verjaardag het boek met alle recepten van deze befaamde Amsterdamse banketbakker. Door een vriendin werd ik getipt op de filmpjes van Foodtube, www.foodtube.nl of rechtstreeks te bekijken via YouTube. Helaas lukte het me niet om de embed code in mijn blog te publiceren. Overigens waarom levert het trefwoord bibliotheek Kennemerwaard slechts 1 item op bij YouTube? Via bibliotheek Alkmaar en bibliotheek Heerhugowaard zijn ook nog wat recente filmpjes te zien. Waarom deze niet aan onze site gehangen? En waarom verleiden wij onze bezoekers niet met een teaser trailer voor al die geweldige activiteiten die we organiseren. Mogelijk heeft bijvoorbeeld onze samenwerkingspartner de Volksuniversiteit ook wel enthousiaste cursisten die dat voor ons kunnen maken? (Overigens zag ik nu dat "de zus van Erna" ook in 2007 al in het land was). Waar het diepe web al niet goed voor is.

Ding 15: Hirlijkheden gaat op pad

Het was de bedoeling om met een goed gevulde picknickmand langs alle vestigingen van Kennemerwaard te reizen om te zien of de bibliotheek wel als zodanig aangeduid was op Googlemaps. Helaas stormde het nogal en heeft Hirlijkheden geen toeristische nieuwe route ontworpen langs al onze vestigingen. Het lijkt me wel zinvol als onze vestigingen, liefst met logo, worden gemarkeerd in de kaarten van Google maps. Je kunt tenslotte niet vaak genoeg genoemd worden. En misschien deze zomer toch een reden voor een personeelsuitstapje?